Hvornår skal din hvalp til sundhedsundersøgelse?
Når hvalpen er cirka 7 uger gammel, skal hvalpen til sit første dyrlægebesøg, hvor den sundhedsundersøges. Den får sin kernevaccine, samt sin individuelle id-mærkning i form af en mikrochip, som indsættes under huden over venstre skulderblad. Hvalpen skal herefter til en ny sundhedsundersøgelse, når den er 12 uger gammel, hvor den modtager en booster kernevaccine. Dyrlægen kan herefter vurdere om din hvalp har brug for en sidste re-vaccination som 16 uger gammel. Vaccinationsprogram lægges individuelt fra hund til hund.
Hvordan foregår dyrlægebesøget?
En dygtig dyrlæge er opmærksom på at gøre hvalpens besøg til en så god oplevelse som muligt og vil derfor ofte tilbyde godbidder, ros og kæl i klinikken. Man bør langsomt vænne hvalpen til at sidde på undersøgelsesbordet. Ejeren bør være opmærksom på at støtte sin hvalp, så den ikke bliver utryg deroppe eller risikerer at falde ned.
Sundhedsundersøgelsen holdes ofte forholdsvis kort under hvalpens første besøg for ikke at stresse den for meget. Det kan dog stadig være en smule overvældende for den lille hvalp. Det kan det uundgåelige vaccine stik også, men her kommer man langt med at aflede hvalpen med godbidder og evt. vådkost spredt ud på en såkaldt slikkemåtte, således at hvalpen ikke opdager alt for meget, men har travlt med at spise.
Hvis hvalpen alligevel piver ved vaccinationen bør man ikke ynke den, men i stedet aflede den med legetøj eller godbidder. Så er vaccinestikket heldigvis hurtigt “glemt”. Man bør sørge for at det sidste hvalpen oplever hos dyrlægen er, at den kommer tilbage op på undersøgelsesbordet og får maser af godbidder og ros. Efter dyrlægebesøget bliver hvalpen ofte meget træt. Både ovenpå alle de nye oplevelser, men også fordi dens immunforsvar går i gang med produktion af antistoffer efter dens vaccination.
Hvad indebærer en sundhedsundersøgelse?
Dyrlægen vil undersøge din hvalp fra snude til halespids under den såkaldte sundhedsundersøgelse. Dyrlægen vil ofte starte med en indledende vurdering af din hvalp: Om den er aktiv og interesseret i sine omgivelser, samt virker generel rask og glad.
Herefter vil dyrlægen ofte tjekke at hvalpens ører og øjne er sunde, at den ikke har ganespalte og vil inspicere dens mundhule for at vurdere hvalpens bid stilling og tandsundhed. Dyrlægen vil ligeledes undersøge hvalpens pelskvalitet, samt om der er tegn på ektoparasitter, f.eks. lopper eller flåter i hvalpens pels.
Hvalpens ben vil undersøges for bygning, bevægelighed og eventuelle tegn på ømhed, f.eks. i forbindelse med hvalpetypisk vokseværk. Der undersøges ligeledes om hvalpens navlested er helet godt efter fødslen eller om der er eventuel navle- eller lyskebrok. Hos hanhunde undersøges penis og om begge testikler er faldet på plads i testikelsækken. Hos tæver undersøges vaginalåbningen.
Det er en god ide at forberede sin hvalp på sundhedsundersøgelse hjemmefra. F.eks. ved blidt at kigge ned i dens ører, berøre dens poter og se ind i dens mund. Alt imens den roses til skyerne og får en masse godbidder. På denne måde vil hvalpen hurtigere vænne sig til at blive håndteret og undersøgt, og sundhedsundersøgelsen vil ikke være nær så grænseoverskridende.
Hvordan træner man hvalpen til at elske dyrlægen?
Det er vigtigt at man giver sin hvalp en så god oplevelse som muligt på dyreklinikken, så den ikke udvikler dyrlægeangst på længere sigt. Det er derfor vigtigt at få sin hvalp til at forbinde klinikken med noget godt og sjovt. Her kommer man meget langt med ros, kæl, godbidder og legetøj. Det kan være en god ide at ringe til sin lokale dyrlægeklinik og spørge om man kan komme på besøg før hvalpens første vaccination.
Her kan hvalpen se klinikken an og møde dyrlægen og det resterende personale, samt få en god indledende oplevelse, gerne med masser af godbidder. Dermed vil hvalpen ved sin første vaccination allerede kende stedet, lugtene og menneskene og vil ikke være lige så utryg. Denne positive indstilling overfor dyrlægen og klinikken skal vedligeholdes og trænes. Det anbefales at man derfor ofte kommer på “visit” – bare for at hilse på personalet igennem hvalpens første tid. Dermed giver man hvalpen mange gode oplevelser på klinikken med godbidder og ros. Også rigtig gerne på undersøgelsesbordet, hvor der kan trænes håndtering og undersøgelse, f.eks. af ørerne og tænderne.
De allerfleste dyrlæger vil rigtig gerne hjælpe dig med at træne din hvalp til undersøgelse og tilbyder derfor denne slags visits efter aftaler. Desuden er det vigtigt at vedligeholde undersøgelsestræningen hjemme, alt imens hvalpen belønnes. På denne måde vil man få en hvalp, der er glad for at komme på dyrlægeklinikken, og selvsikker under sundhedsundersøgelsen, fordi det er en indlært adfærd.
Skrevet i samarbejde med www.hvalpetid.dk
Trænger din hund til et check up?
Du kan bestille tid til vores klinik i Korsør, hjemmebesøg eller videokonsultation. Se de forskellige behandlinger vi tilbyder hos Dyrlæge Varling. Du kan også bestille tid online.